R. SULÍK: Medzi OĽaNO a Smerom to vyzerá ako tichá koaličná spolupráca

19.09.2012 Bratislava

Bratislava 19. septembra (TASR) - Spolupráca Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) so Smerom-SD na riešení rómskej problematiky pripomína tichého koaličného partnera. Myslí si to predseda SaS Richard Sulík. "Robí to dojem minimálne tichého koaličného partnera," povedal dnes na brífingu v parlamente Sulík.

Pokiaľ ide o otázku splnomocnencov vlády, pripomenul, že Peter Pollák nebude prvým, kto tento post vo vláde Roberta Fica (Smer-SD) vzal. "Aj Most už má jedného splnomocnenca," poznamenal. Zároveň zdôraznil, že SaS by nikdy nič také neurobila, čo podľa Sulíka dokazuje, že liberáli sú jediná skutočná a dôsledná opozícia. Poznamenal tiež, že v prípade SaS neboli nikdy podozrenia z kolaborácie so Smerom-SD.

Nepodpísali sme žiadnu dohodu

OĽaNO podľa Igora Matoviča nepodpísali žiadnu koaličnú dohodu so sociálnymi demokratmi. Ide len o dohodu Matoviča a Petra Polláka so Smerom-SD na riešení rómskej problematiky. O vysvetlenie spolupráce žiadala obyčajných dnes SDKÚ-DS.

Matovičovci zdôraznili, že hoci sú v opozícii, nemienia len nečinne sedieť a vykrikovať z poslaneckých lavíc, preto sa rozhodli pre spoluprácu so Smerom-SD. SDKÚ-DS pripomenuli, že mali 10 rokov na riešenie rómskej problematiky a nič poriadne neurobili rovnako ako ostatné "zodpovedné politické strany".

Obyčajní a Rómovia

Obyčajní by spolu so Smerom-SD mali presadiť balík legislatívnych opatrení, ktorý by mal prispieť k riešeniu rómskej problematiky. Rómske otázky bude mať od 1. októbra na starosti poslanec OĽaNO Peter Pollák ako nový splnomocnenec vlády. Nahradí Miroslava Polláka. Obsadenie postu ponúkol matovičovcom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), pod ktorého rezort nedávno prešli kompetencie úradu splnomocnenca.



POLITOLÓGOVIA: Spolupráca OĽaNO a Smeru-SD by nemala matovičovcom uškodiť

Spolupráca opozičného hnutia OĽaNO s vládnym Smerom-SD nemusí uškodiť preferenciám matovičovcov. Zhodli sa na tom nezávisle od seba politickí analytici Martin Slosiarik a Ján Baránek, ktorých oslovila TASR.

Baránek pritom argumentoval tým, že rómska otázka je v súčasnosti, najmä na južnom a východnom Slovensku, považovaná za vážny problém, ktorý je vnímaný naprieč celým politickým spektrom. V zlepšení situácie by preto mali byť zainteresované všetky politické strany. "Ak sa tento problém riešiť nebude, ak sa o ňom bude len rozprávať a riešiť sa bude iba v deklaratórnej rovine, skončí sa to krviprelievaním," zdôraznil Baránek.

Otázne je však podľa neho to, či táto spolupráca neovplyvní hlasovanie poslancov opozičného hnutia pri ďalších otázkach. Postoj matovičovcov k vládnemu Smeru-SD sa totiž už teraz líši od ostrej predvolebnej rétoriky. "Kde sa Obyčajní ľudia nachádzajú, to sa naplno prejaví, ak prídu na pretras kompetencie prezidenta SR. Na to treba ústavný zákon, takže tam bude viditeľné kam sa postaví Igor Matovič (OĽaNO), lebo to by už bola jasná príprava na kandidatúru Roberta Fica (Smer-SD) za prezidenta," poznamenal politológ.

Slosiarik si myslí, že prípadný pokles preferencií v dôsledku spolupráce OĽaNO so Smerom-SD by mohol byť maximálne na úrovni štatistickej odchýlky. Voliči matovičovcov totiž podľa neho hlasovali skôr za odlišný typ politiky, ako realizujú etablované politické strany. Ich sympatie si Matovič získal kritikou sociálnych demokratov, ale aj viacerých opozičných strán ako SDKÚ-DS či SaS.

Záujem Obyčajných ľudí o rómsku problematiku môže byť podľa Slosiarika motivovaný aj snahou zaujať verejnosť. "OĽaNO je aj strana, ktorá sa rada takpovediac predvedie pred verejnosťou a hľadá na to aj nejaké dobré témy, ktoré rezonujú. A téma rómskej otázky výrazne rezonuje vo väčšinovej populácii, pretože je tu veľký dopyt po tom, aby sa začala konečne riešiť," povedal Slosiarik.
 

Vyberte región